Nattskräck hos barn

Nattskräck, även känd som pavor nocturnus, är en sömnstörning som främst drabbar barn och kan vara en skrämmande upplevelse både för barnet och föräldrarna. Till skillnad från vanliga mardrömmar, som barn ofta minns, inträffar nattskräck under icke-REM-sömnen, vanligtvis inom en till två timmar efter att barnet har somnat. Barnet kan verka vara vaket, med ögonen öppna och visar tecken på stor rädsla, men är faktiskt fortfarande delvis sovande och kommer sannolikt inte att minnas händelsen nästa morgon.

Vad är Nattskräck?

Nattskräck kännetecknas av plötsliga utbrott av skrik och panik hos sovande barn. Under dessa episoder kan barnet sitta upp i sängen, skrika, svettas, ha en accelererad hjärtfrekvens och verka totalt otröstligt. De kan även agera aggressivt om någon försöker lugna dem. Episoderna varar vanligtvis mellan fem och tjugo minuter, varefter barnet oftast lugnar ner sig och återgår till en normal sömn.

Orsaker till Nattskräck

Även om den exakta orsaken till nattskräck inte är helt förstådd, tros det vara kopplat till övergångarna mellan sömnstadier. Barns nervsystem är under utveckling, och det kan bidra till att de har svårare att flytta smidigt mellan sömnstadier, vilket leder till dessa skrämmande episoder. Faktorer som kan öka risken för nattskräck inkluderar:

 • Sömnmangel
 • Feber
 • Stress
 • Trötthet
 • Familjehistoria av nattskräck eller sömnvandring

Hur Man Hanterar Nattskräck

Även om det kan vara svårt att se sitt barn genomgå en nattskräckepisode, finns det sätt att hantera situationen:

Under Episoden

 • Försök att Hålla Dig Lugn: Kom ihåg att episoden är mer skrämmande för dig än för ditt barn, som sannolikt inte kommer att minnas den.
 • Säkerhet Först: Se till att barnets sovmiljö är säker för att förhindra skador under en episode. Detta kan innebära att du tar bort skarpa föremål och säkerställer att barnet inte kan falla ur sängen.
 • Undvik att Väcka Barnet: Försök inte att väcka barnet under en nattskräck eftersom det kan förlänga eller intensifiera episoden. De är vanligtvis inte medvetna om din närvaro.

Förebyggande Åtgärder

 • Regelbundna Sovrutiner: En konsekvent sovrutin kan hjälpa till att minska förekomsten av nattskräck.
 • Undvik Övertrötthet: Se till att ditt barn får tillräckligt med sömn varje natt.
 • Minska Stress: Försök att identifiera och minska stressfaktorer i barnets liv.
 • Förbered Miljön: En lugn och bekväm sovmiljö kan främja en mer avslappnad sömn.

När Ska Man Söka Medicinsk Hjälp?

Även om nattskräck ofta är ofarligt och barn växer vanligtvis ifrån det, finns det tillfällen då du bör konsultera en läkare:

 • Om episoderna blir mer frekventa eller intensiva
 • Om nattskräcken fortsätter in i tonåren
 • Om du är orolig att det kan finnas en underliggande medicinsk orsak till störningen
 • Om nattskräck påverkar barnets eller familjens sömnkvalitet

Att förstå nattskräck och hur man hanterar det kan ge en viss sinnesro. Medan det kan vara en utmanande upplevelse, är det viktigt att komma ihåg att det är en tillfällig och vanligtvis ofarlig del av barndomen. Genom att skapa en lugn sovmiljö, upprätthålla regelbundna sovrutiner och använda strategier för att hantera episoder, kan du hjälpa ditt barn att navigera genom dessa störningar i sömnen och främja en mer fridfull vila för hela familjen

.