tRÄNING UNDER GRAVIDITETEN

Träning under graviditeten har visat sig ha många fördelar för både den blivande mamman och hennes barn. Att avstå från alkohol och att träna regelbunden fysisk aktivitet kan förbättra eller upprätthålla fysisk kondition, hjälpa till att hantera graviditetsrelaterade besvär som ryggsmärta och trötthet, främja en hälsosam viktökning, och potentiellt även underlätta själva förlossningsprocessen.

Dock är det viktigt att anpassa aktivitetsnivån efter graviditetens olika skeden. Allmänna rekommendationen är att gravida bör träna minst 2,5 timme per vecka, helst minst 3 gånger och så pass intensivt att man blir andfådd, att pulsen går upp.

Fördelar med Träning Under Graviditeten

 • Förbättrad Fysisk Kondition
  Träning stärker hjärtat och blodomloppet, förbättrar muskelstyrkan och uthålligheten, och kan minska risken för vissa graviditetskomplikationer.
 • Minskade Graviditetsbesvär
  Regelbunden fysisk aktivitet kan minska vanliga graviditetsbesvär som ryggsmärta, svullnader och förstoppning.
 • Emotionellt Välbefinnande
  Träning främjar frisättningen av endorfiner, vilket kan bidra till förbättrat humör och minskad risk för prenatal och postnatal depression.
 • Förberedelse för Förlossning
  En starkare kropp kan hantera kraven från förlossningen bättre, och återhämtningen efteråt kan bli snabbare.

Riktlinjer för Träning Under Graviditeten

 1. Välj Lämpliga Aktiviteter
  Bra aktiviteter inkluderar gång, simning, cykling på stationär cykel, och lågintensiva aerobicsklasser. Det är och går jättebra att träna styrka under graviditeten. Lyssna på din kropp.
 2. Lyssna på Din Kropp
  Undvik att överanstränga dig. Anpassa intensiteten efter hur du känner dig och ta pauser mellan seten när du behöver.
 3. Undvik Vissa Aktiviteter
  Undvik aktiviteter med hög fallrisk, kontaktsporter, dykning, och träning i hög höjd efter halva graviditeten. Efter första trimestern bör man också undvika övningar som utförs liggande på rygg.
 4. Håll Dig Hydrerad
  Drick mycket vatten före, under, och efter träning för att undvika uttorkning, vilket kan öka risken för för tidiga sammandragningar.
 5. Ät Näringsrik Mat
  En välbalanserad kost stödjer både din och barnets hälsa under graviditeten och är särskilt viktig om du är fysiskt aktiv.

Tecken på att Sluta Träna och Söka Vård

 • Vaginal blödning eller vätskeläckage
 • Regelbundna sammandragningar eller för tidig arbetskraft
 • Andnöd innan ansträngning
 • Yrsel eller svimningskänsla
 • Bröstsmärta

Träning under graviditeten erbjuder många fördelar och kan vara en viktig del av en hälsosam graviditet. Genom att följa råd från vårdgivare och anpassa träningen efter din unika situation kan du bidra till ditt och ditt barns välbefinnande. Kom ihåg att varje graviditet är unik, så det är viktigt att hitta ett träningsprogram som känns rätt för just dig.

Coolakidz.se